SEO Nedir?

21 Mart 2022

SEO Nedir? sorusuna seo uzmanları birbirinden farklı cevaplar verebilir. SEO kelimesi “Search Engine Optimization” kelimesinin baş harflerinden oluşur. Türkçe karşılığı “Arama Motoru Optimizasyonu“dur. Bu optimizasyon işlemi bir web sitesinin arama motorlarının anlayacağı şekilde düzenlenmesine, iyileştirme verilen genel isimdir. Web sitelerinin artış göstermesi ve istenen anahtar kelimelerde ilk sayfalarda çıkma isteği zaman içerisinde bu sektörün oluşmasını ve ciddi anlamda önem kazanmasını sağlamıştır.

SEO İşlemleri Nelerdir?

SEO işlemleri amaçlarına göre Site İçi SEO ve Site Dışı SEO olmak üzere 2 başlıkta incelebilir. Bu yazımda 4 başlığa bölerek detaylı açıklamaya çalışacağım.

Site İçi SEO

Arama motorlarının bir siteyi daha iyi anlaması ve tam anlamıyla taraması için bir çok teknik düzenleme yapılması gerekmektedir. Site içerisinde yapılan teknik düzenlemeler genel olarak site içi seo yani “on-page seo” olarak bilinmektedir. Site içi düzenlemeler genel olarak arama motorlarının siteyi düzenli bir şekilde taramasını sağlamak, kullanıcıların daha hızlı ve doğru şekilde site içerisinde gezinmesini sağlamaktır. Zaten kullanılan bütün arama motorlarının en büyük amacı kullanıcıların istediği sonuçları en doğru ve en hızlı sunmaktır.

Site içi SEO işlemlerine örnek olarak site haritalarının uygun olması, W3C geçerlemesi, robots.txt uygunluğunun denetlenmesi, görsellerin kalitesi ve sıkıştırma durumu, alan adının uygunluğu ve akılda kalıcılığı, site hızı, özgün içerik vb.

Site Dışı SEO

Site dışı SEO işlemlerinde bir çok teknik vardır. En popüler ve en çok uygulanan teknik, sitenin kaliteli ve yüksek backlink sayısına sahip olmasıdır. Backlink, bir web sitesinin bir başka siteye verdiği link yani köprü bağlantısıdır. Ancak Google ve diğer arama motorları uygun olmayan, suistimal edilen linklere karşıdır. Backlink kalitesini belirleyen en büyük unsurun kullanıcı etkileşimi olduğu göz önüne alındığında, içerikle ilgisi olmayan ve içeriği ziyaret eden hiç bir kullanıcının tıklamadığı backlinkler spam olarak algılanmaktadır. Bu da yarardan çok zarar getirmektedir.

Kaliteli backlink almanın en önemli yolu, kaliteli site üretip kaliteli içerikler oluşturmaktır. Böylelikle gerçek kullanıcılar sitenize kaliteli backlink verecek veya almak isteyecektir.

Backlinkler dışında da arama motorları, kullanıcı etkileşimlerinden de yararlanır. Sosyal medyadaki etkinlikler, marka bilinirliliği, sık ziyaret edilme vb. arama motorlarının dikkat ettiği başlıca alanlardır. Site dışı SEO yapılırken bütün bu koşullara önem verilmelidir.

Black Hat Seo

Uygun olmayan çeşitli yollarla arama motorunun çalışması manipüle edilerek, sitenin veya sitedeki bir sayfanın hedeflenen anahtar kelimede öne çıkması sağlanabilir. Bu yöntemler aşağıdaki başlıklar altında yapılabilir.

  • Anahtar kelime yığını
  • Çıkış sayfaları
  • Otomatik oluşturulan sayfalar
  • İkiz sayfalar
  • Küçük veya alakasız makaleler
  • Görünmez yazılar

Bu SEO tekniği, onaylanmayan bir yöntem olduğundan alan adının tamamı veya kısmen indeksten çıkarılması, tamamen sandbox’a alınması ile sonuçlanabilir. Bu da bütün emeklerinizin çöp olması demektir.

Local SEO

Local SEO, bölgesel olarak çalışmayı ifade eden bir terimdir. Bölgesel çalışmalar META kodları ile yapılmaktadır. Coğrafi bölge kodları olarak da bilinirler. Bu meta kodları kullanılarak ülke veya il düzeyinde arama motorlarına öne çıkmak istediğiniz bölgeleri belirtebilirsiniz.

Posted in SEO
Write a comment