Son birkaç yıl içerisinde Google, en iyi sonuçları sağlamak için sayfadaki “kurallar” bölümünü büyük ölçüde değiştirdi.
Sayfa içi SEO (on-page SEO), tek web sayfalarını daha yüksek sıralamaya ve arama motorlarında daha alakalı trafik kazanmak için optimize etme çabasıdır. Sayfa dışı SEO ise, bağlantılar ve diğer harici unsurlara atıfta bulunurken, sayfa içi SEO sayfanın hem içerik hem de HTML kaynak kodu ile ilgilenir.
Google daha karmaşık hale geldikçe, sayfa optimizasyonunu etkileyen en önemli faktörlerden biri alaka düzeyi olarak ortaya çıkmaktadır. Sayfanız sorguyla ne kadar alakalı? Bu soruyu tüm süreç boyunca kendinize sormayı unutmayın!
Bir ziyaretçinin web sitenizle etkileşime girmesini sağlamak için yaklaşık sekiz saniyeniz vardır. Etkileşim artıp, kullanıcılarınız sitede kaldıkça deneyimleri de bu ölçüde artar. Sayfadaki SEO çabalarına giren her şeyi anladıktan sonra, sayfa anatomisinin nasıl performans gösterdiğini görmek için sitenizi analiz edin.
Sayfadaki SEO çalışmalarınızın belki de en hayati yönü etiketlerin uygulanmasıdır. Bazıları, bir zamanlar olduğu gibi SEO için faydalı değildir, ancak en iyi şekilde yazılır ve kullanılırsa trafiğinizi iyileştirirler.
Meta etiketleri, arama motorlarına sayfanız hakkında bilgi vermek için kullanılır. Yüksek sıralama elde etmek için alaka düzeyi ve kullanıcı memnuniyeti ile ilgisi vardır. Ancak özel meta etiketleri eklemek kullanıcıları etkiler ve tıklama oranınızı artırır.
Kullanıcıların hem organik sonuçlar hem de ücretli reklamlar için arama motorlarında gördükleri ve tarayıcınızdaki her sekmenin başında görünen kelimelerdir. Başlık etiketi, sayfanın ne hakkında olduğunu gösterir. Belirli sayfaları sorgulamak için web sayfalarını sıralarken, Google başlık etiketine bakar ve bunu sayfadaki içeriğin kalanıyla karşılaştırır.
Meta açıklama, kullanıcıların sayfada ne bulacağını bildirir. Doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da, arama motorları sayfanın konusunu bulan kitleyi belirlemek için meta açıklamaları okur. İyi yazılmış bir meta açıklama, arama sonuçlarında rekabetçi bir avantaj yaratabilir ve daha yüksek dönüşüm oranıyla daha yüksek bir tıklama oranı oluşturabilir.
Açılış sayfanız veya blogunuz h1’den potansiyel h6’ya kadar birden fazla başlık etiketi içermelidir. En önemlisi h1’dir. Hiçbir sayfada asla birden fazla h1 etiketi bulundurmamalısınız. Sayfanın farklı bölümlerini temsil etmek için başlıkları kullanın. Hem SEO açısından hem de kullanılabilirlik açısından etkisinin farkına varacaksınız.
Bir SEO faktörü olarak, sayfanın başlığını başlık etiketlerinde kullanılan sözcüklerle tamamlayarak kullanıcılara sayfanın ne hakkında olduğu konusunda net bir görüş sunmanız gerekir. Başlıklar, sayfayı yapılandırmak için kullanılmalıdır. İçeriğin başlığı içerdiğinden emin olun.
Sayfanın birincil anahtar kelimesi h1 etiketi içinde bir yerde olmalıdır. Hem ziyaretçilerinizin hem de Google’ın konusunu anlamasına izin verdiği için h1’i bir sayfada atlamaktan kaçının. Birçok blog, özellikle WordPress’teki bloglar otomatik olarak blog başlığını h1 olarak tanımlar.
Aynı h1 etiketi sitenizin birden fazla sayfasında kullanılmamalıdır. Google, bu başlığı içeren bir sorgu için hangi sayfanın sıralanacağını bilmeyeceğinden, SEO’nuz üzerinde zararlı etkilere neden olabilir.
WordPress’teki Yoast SEO eklentisi, her sayfanın ne kadar güçlü olduğunu anlamanıza yardımcı olur. Sayfanızın tamamen optimize edilmesini sağlamak için sayfa faktörlerini analiz eder. Ek bir avantaj olarak, sayfa başlığı, meta açıklama, başlıklar, resimler, içerik ve diğer konularla ilgili uyarır.
Açılış sayfaları ve bazı bloglar için, kullanıcılarınızın tüm sayfayı okumadığını unutmayın. Başlıklar ve alt başlıklar sayfayı ayırır ve sunumun daha temiz görünmesini sağlar. Alt başlıklar, kullanıcıların sayfa boyunca gezinmesine yardımcı olur. Konuyu değiştiriyorsanız veya hizmetin farklı bir yönünü tartışıyorsanız, h2’yi kullanın. Daha fazla parçalara ayırırsanız ve h2’nin altında bir alt başlık gerekiyorsa, h3 etiketi kullanın.
URL dizeleri yazarken, kısa, öz ve kolay okunabilir olmasına özen gösterin! URL’nizi kısa tutun. URL ne kadar kısaysa, daha iyi bir kullanıcı deneyimi oluştururken paylaşması o kadar kolay olur. Okuyucularınızın, sayıları, kategorileri, simgeleri veya dizgide yer alan her şeyin bir karışımını görmeden sayfanızın ne hakkında olduğunu hızlıca tanımasını sağlamaya çalışmalısınız. Birincil anahtar kelimenizi URL’de kullanın.
Google sayfanızı tararken, kullanıcı amacını eşleştirmek ister. İçeriğiniz, hangi ürünü veya hizmeti sunduğunuzu veya blogunuzun tam konusunu açıkça ortaya koymalıdır.
Spam içeren, anahtar kelime dolgulu ve ince içerikli üst sıralarda yer alan web sitelerini ayıklamaya yardımcı olmak için Google, Şubat 2011’de Panda algoritmasını yayınladı ve düzenli olarak güncelledi. Düşük kaliteli ve zayıf içeriğe sahipseniz, web siteniz internette bulunmaz hale gelecektir.
Meta etiketlerinizde olduğu gibi, birden çok sorguyu hedefleyen bir ürün veya hizmet sayfası için meta anahtar kelimeleri veya bloglar için tek bir odak anahtar kelimesini ana hatlarıyla belirtin. İçerik pazarlaması yoluyla, stratejik olarak anahtar kelimeler kullanarak; kelime türlerini ve şirketiniz için en iyi olanı düşünün.
Linkler SEO’nuzdaki en fazla ağırlığı taşır. Kaliteli kaynaklardan ve otorite sitelerden bağlantı kazanmak etki alanını güçlendirirken, site içinde dahili olarak bağlantı kurmak kullanıcı deneyimine fayda sağlar ve SEO’nuzu geliştirir.
Sayfaya resim eklemek kullanıcı deneyimine fayda sağlar, ancak resmi optimize ederek SEO stratejinize yardımcı olabilirsiniz. En iyi hedeflenmiş anahtar kelimenizi alt metin yapın ve benzersiz, ancak resme uygun bir başlık oluşturun.
Sayfanızın alakalı olması ve sayfa içi SEO’nuzun iyileştirilmesi için web sitenizin mobil uyumlu ve responsive (duyarlı) olması gerekir. Duyarlı web siteleri, hangi cihazı kullandıklarına bakmaksızın aynı deneyimi sağlarlar.
Günümüzün teknoloji çağında, hız esastır. Tüm mobil kullanıcıların yaklaşık olarak yarısı 3 saniye içinde yüklenmezse siteden ayrılmaktadır.
Eğer sitenizin SEO performansını artırmak ve daha fazla trafik elde etmek istiyorsanız, bu süreçte size yardımcı olabilirim. Unutmayın ki, doğru SEO ajansı ile çalışmak sizi başarıya götürür!